Indrukwekkende muurschildering in Sint-Amandsberg vraagt om te genieten van traag rijden

29.11.2023
Mural Sint-Amandsberg

Foto: Gentizm

De lokale organisatie Veilig 9040 in Sint-Amandsberg heeft een grote muurschildering laten maken door streetartist Gijs Van Hee. Ze willen daarmee aandacht vragen voor de verkeersveiligheid in de gemeente. De twee steenwegen waar Sint-Amandsberg ligt tussen geprangd heeft al veel problemen veroorzaakt. 

Een jaar geleden werd de buurt opgeschrikt door drie ongevallen met kinderen in een week tijd. Tieners die allemaal op weg waren naar school. Voor ouders, directies, jeugdorganisaties en buurtcomités was de maat vol. Ze eisten crisisberaad met minister van mobiliteit Lydia Peeters, Gentse schepen van mobiliteit Filip Watteeuw en burgemeester Mathias De Clercq. Dat resulteerde in enkele snelle oplossingen: zone 30 op de steenwegen, iets bredere fietspaden op de Land Van Waaslaan en de belofte om een aantal oversteekplaatsen aan te pakken. Maar de organisatie vraagt meer. “Het is tegelijk duidelijk dat we een andere visie op steenwegen in stedelijk gebied nodig hebben om onze wijk écht veilig te maken. Het zijn nog steeds te gevaarlijke barrières voor kinderen en jongeren”, zegt Mieke Nolf van Veilig 9040.  

Traag leven

Om het proces in de wijk in de kijker te zetten heeft Veilig 9040 de handen in elkaar geslagen met streetart organisatie Wallin'. Dankzij geld van All for Zero en wijkbudget Stad Gent heeft streetartist Gijs Van Hee de mural "Slow Life" gemaakt op de zijmuur van café Istanbul, op de hoek van de Engelbert Van Arenbergstraat en de Land Van Waaslaan, dat is op de plaats waar een van de kinderen aangereden is. De kunstenaar roept via de mural op om zich traag te verplaatsen en het plezier van traagheid te ontdekken.