Wat gebeurt er tijdens de week van de mobiliteit in 2024

04.09.2024
Week van de mobiliteit

Wat gebeurt er in 2024?

Veel leden en partners organiseren tijdens de week (en zelfs ervoor en erna) hun acties om duurzame mobiliteit onder de aandacht te brengen. Een greep uit het aanbod:

Zaterdag 14/9
Fietsen Dam!: Een fietsparade als opwarmer voor de week van de mobiliteit. Start aan het Sint-Jansplein in Antwerpen.

Autodeelbrunch in Haacht. Geniet van een brunch en maak tegelijkertijd kennis met autodeelorganisaties en autodelers. 

Zondag 15/9
Hoogstraten in groenten & bloemen, al de 25ste editie. Op zondag wordt de Vrijheid, de hoofdstraat van Hoogstraten, écht vrij gemaakt. Autovrij!

Maasmechelen fietst: Een fietsfestival met een grote fietstocht, stuntshows, vertical bikes en fietslessen. 


Maandag 16/9
Uitreiking 30 Dagen Minder Wagen Award in Hoeilaart. 

Dinsdag 17/9
Actieve medewerkers, een stapje voor in je bedrijf: Inspiratiesessie voor Gentse ondernemers met de focus op pendelmobiliteit.

Woensdag 18/9
Kies- en ruilmoment VELOKadee. Haacht biedt samen met VELO vzw de dienst VELOKadee aan. Dit is een verhuursysteem voor kinderfietsen waarmee je via een jaarabonnement altijd een kwaliteitsvolle kinderfiets op maat hebt.

Speelpret op de met. In Herenthout maken de auto’s plaats voor voetgangers, fietsers, terrasjes en heel veel spelende kinderen.

Vrijdag 20/9
Strapdag met als thema 'klimaat'. Elke ouder, grootouder, leerling, meester of juf heeft hier een invloed op door de keuze van het vervoersmiddel om naar school te gaan. Scholen kunnen zich nog aanmelden tot 8 september. 

Zondag 22/9
Autovrije Zondag. Een Autovri­je Zondag geeft iedereen de kans om de straat opnieuw te beleven. Waar auto’s verd­wi­j­nen, ver­schi­j­nen mensen. In 2023 organiseerden 50 gemeenten een Autovrije Zondag, in 2024 gaan we voor meer! Hier vind je een overzicht van alle Autovrije Zondagen.

Deel de stad. Deelmobiliteit, deeleconomie, vergroening en verduurzaming staan centraal op deze familiedag in Gent. En je mag als voetganger de fly-over op!

Velorave: Misschien wel de coolste actie van allemaal. Studio Brussel en Eva De Roo zorgen voor de beats tijdens een fietstocht van +/- 15 km langs enkele unieke plekken in Gent. Start om 15u op de fly-over, eindigen in het Zuidpark.

Open stratendag: Antwerpse straten een hele zondag open voor ontmoeting.

Velofest in Lommel. Wij kijken op dit fietsfestival vooral uit naar de megacoole sky bikes. Fietsen op 60 meter hoogte!


World Car Free Day. Wereldwijd wordt op 22 september de autovrije dag georganiseerd. Probeer je deze dag ook te autominderen? Inspiratie vind je alvast bij 30 Dagen Minder Wagen!